Alle producten

Hoe te beginnen met borstvoeding

Over wanneer de pasgeboren baby voor het eerst moet worden aangelegd, hebben heel wat opvattingen bestaan. Het is nog niet zo heel lang geleden dat pasgeborenen de eerste vierentwintig uur niet aan de borst mochten.
Onderzoek heeft uitgewezen dat baby's de eerste een à twee uur na de geboorte een hele sterke zuig- zoekreflex hebben. En net als bij andere zoogdieren weten onze baby's vlak na de geboorte precies wat ze moeten doen. Ze kunnen de borst zelf vinden en zichzelf uitstekend aanleggen. Ze weten precies hoe ze moeten drinken en als we ze hun gang laten gaan zal het allemaal prima verlopen.

Natuurlijk zijn niet alle baby's even alert en het kan dan ook geen kwaad ze een beetje te helpen. Waar we steeds aan moeten blijven denken is, hoe belangrijk het is gebruik te maken van dat eerste uur na de bevalling om de baby voor de eerste keer aan te leggen en te laten drinken. In feite doen we dan niets anders dan het bevestigen van de natuurlijke reflexen van de baby, met als gevolg dat het de tweede en de derde keer ook al meteen goed zal gaan. Het aanleggen van de baby vrij kort na de bevalling is dus een soort verzekering voor de rest van de borstvoedingperiode. We moeten er wel op toe zien dat de baby de borst goed te pakken heeft. Voldoende tepelhof in de mond, zodat er ook echt gedronken kan worden. Laten we de baby de eerste keer alleen op de tepel zuigen dan zal hij dat de volgende keer ook willen. Hij denkt dan dat het zo hoort. Ook de duur van het drinken van een baby hoeven we niet te beperken. Zolang hij goed is aangelegd, kan er met de tepels haast niets mis gaan. Laat hem maar lekker drinken, al is het wel twintig minuten of een half uur. Alleen als de moeder last van haar tepels krijgt, schrijnend gevoel, kan hij aan de andere borst worden aangelegd als hij dat dan nog wil.

Over het algemeen is het juiste moment, het moment dat de baby begint te zoeken en met zijn mondje begint te smakken. Dat kan al na een kwartier zijn, maar het kan ook langer duren. Als de eerste poging de baby aan de borst te krijgen niet lukt, is het goed het na een kwartiertje of zo, nog eens te proberen en zo nodig nog eens. Net zo lang tot het wel gelukt is.

Het spreekt vanzelf dat het geven van proefvoedingen met fles of lepeltje dit proces alleen maar kan verstoren. Wanneer er een duidelijke indicatie is voor een proefvoeding, dan liefst met een lepeltje, om de reflexen niet te verstoren. Maar bedacht moet worden dat moedermelk een lichaamseigen stof is, die wellicht minder schade zal berokkenen dan glucose. Met die eerste keer krijgt de baby zijn eerste colostrum binnen, zijn eerste immunisatie wordt dat wel genoemd. Colostrum is ook bedoeld voor de eerste paar dagen na de geboorte.

Tenzij er sprake is van een noodsituatie, is het aanleggen van de baby na de bevalling het belangrijkste wat moet gebeuren. Het kan helpen de placenta geboren te laten worden en andere dingen zoals wegen, nakijken, en hechten kunnen best even wachten. De bevalling is pas afgelopen als de baby voor het eerst heeft gedronken.

Bron: Siemian Berghuijs, lactatiekundige IBCLC (International Board of Certified Lactation Consultants)>